Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Itt az új összehajtható, feltekerhető mobiltelefon

Hamarosan elfelejthetjük a leejtéskor összetörő, vagy zsebünkben leüléskor elpattanó mobiltelefonokat ill. kijelzőiket egy új találmánynak köszönhetően. Az amerikai Arizonai Egyetem és Queen's Egyetem munkatársainak ugyanis sikerült egy olyan új telefon prototípusát kifejleszteniük, amely tetszőle.
 
 

 

Megmutatta a Microsoft a Windows 8-at

Zárt ajtók mögött debütált a fejlesztés alatt álló rendszer, amellyel a Microsoft a SoC (System on a Chip) architektúrákat is célba vette.  

Csalódottan távoztak Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatójának a CES (Consumer Electronics Show) rendezvényen tartott beszédéről a jelenlévők. Többségük ugyanis az előzetes pletykák alapján a Windows 8-at, illetve a Google TV konkurensnek szánt Windows TV boxot akarta látni, ám nem így lett, a redmondi szoftvercég vezére ugyanis csak mellékesen beszélt a Windows 8-ról, míg a Microsoft TV-je blöffnek bizonyult.

 

 

 

 

 Néhány kiválasztott médium munkatársa mégis valamelyest elégedetten zárhatta a tegnapi napot. Számukra ugyanis még Ballmer beszéde előtt egy zárt ajtós sajtórendezvényen Steven Sinofsky, a Windows üzletágvezetője már működés közben is bemutatta az ARM architektúrán futó Windows 8 egy korai változatát. Bejelentésük alapján így biztossá vált, hogy a következő Windows hivatott hadba szállni a táblagépek piacán. A jelenleg regnáló rendszerük ugyanis erre nem teljesen alkalmas. "A Windows 7 nem egy olyan platform, amit táblagépekre terveztek" - nyilatkozta egy korábbi interjúban Sarah Rotman Epps a Forrester elemzője. Habár rendelkezik érintéses funkciókkal, az interfész elsődlegesen nem az érintésre lett tervezve. 

Az exkluzív eseményről a Microsoft a 
sajtószobáján keresztül is beszámolt, így nagyjából pontosan tudhatjuk azt, hogy mi hangzott el a rendezvényen. A Microsoft bejelentése alapján tehát "a Windows következő verziója támogatni fogja a SoC architektúrákat, így az NVIDIA, a Qualcomm és a Texas Instruments ARM rendszereit is. Az x86 architektúrák esetén pedig együttműködünk az Intel és az AMD képviselőivel, hogy olyan alacsony áramfelvételű SoC-ot alkossunk meg, amely támogatja a Windows platformot és a natív x86 alkalmazásokat."

 

 

 Sok a kérdőjel

A SoC architektúrák támogatásán felül azonban nem sokat lehet biztosan állítani a leendő platformról. A Microsoft egyrészt megtiltotta az eseményen a fotók és a videók készítését, másrészt a kiállított tesztgépen habár a következő Windows motorja futott, a képernyőn a Windows 7 felhasználói felülete látszott. Az tehát nem derült ki, hogy miként néz ki a fejlesztés alatt álló rendszer felhasználói felülete, hogy milyen új funkciók kerültek bele, sőt még azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a neve. Egyelőre a Windows 8 név tartja magát. A NVIDIA Tegra 2 tesztgép alapján csak az biztos, hogy a Windows 8 mellett az Internet Explorer 9-nek és az Office irodai programcsomagnak is készül a SoC-alapú változata.

A Windows 8 megjelenéséről egyelőre hivatalosan egyik Microsoft képviselő sem kívánt nyilatkozni. Pletykák alapján a platform első publikus változata legkorábban az év végén érkezhet, míg a végleges változatot sokan 2012-re valószínűsítik.

 

 

Frissítés: Steve Ballmer beszéde alatt a közönségből valaki rögzített pár percet a Microsoft ARM-es bemutatójából.

 

 A kép forrása: Microsoft

 

 

Samsung Galaxy S II

 

 

Bevezető, tartozékok

Tavaly júliusban megjelent a nagy dérrel-dúrral beharangozott Samsung Galaxy S, amely bár magabiztosan hozta a kötelezőt, az úgynevezett wow-effect elmaradt, az állunkat azért nem keresgéltük a padlón. Ettől függetlenül egy igen korrekt gépről volt szó, amely a mai napig megállja a helyét a kínálatban, az eladások is ezt igazolják. Idén barcelonában pedig bemutatták a következő modellt, az i9100 Galaxy S 2-t, amely minden téren túl akarja szárnyalni a híres elődöt.Már a februári Mobile World Congress is a Galaxy S II-től volt hangos, azóta pedig folyamatosan ketyeg a marketinggépezet, szinte minden héten kaptunk valamilyen kóstolót a koreai gyártó új zászlóshajójáról, melyre sokan szinte messiásként tekintettek. A specifikációkat tekintve ez nem is csoda: bivalyerős hardver, a legújabb Android rendszer, valamint a szanaszét reklámozott Super AMOLED Plus kijelző jellemzik a gépet; ezen szavak hallatán a legtöbb telefonrajongónak összefut a nyál a szájában. Lássuk, képes-e megfelelni a várakozásoknak!

 

Hozzánk egy forgalomba nem kerülő tesztkészülék érkezett, így a csomagolásról és a tartozékok minőségéről nem tudok nyilatkozni. A mi dobozunkban egy microUSB-kábel, egy hálózati töltő és egy sztereó headset lapult, a boltokban kapható modell mellett egy microSD kártya és egy speciális microUSB kábel is lesz, utóbbi segítségével csatlakoztathatunk például pendrive-okat a mobilunkhoz (ez az úgynevezett USB on the go funkció); a füles egy jó minőségű darab, közepes hangerő és dinamikatartomány jellemzi.

 

 

 

 

Külső

Tesztalanyunkat az ember önkéntelenül is az elődjével, a Galaxy S-sel hasonlítgatja össze. Az anyaghasználat maradt, a GSII-ben is a plasztik dominál, amelyet már az elődnél is többen furának éreztek, hiszen egy felső kategóriás modellbe sokak szerint fém borítás dukál. A telefon mérete 125,3 x 66,1 x 8,49 milliméter, az alig 8 és fél milliméteres vastagságával pedig a legvékonyabb okostelefon a piacon, két tizeddel megelőzve a Sony Ericsson XPeria arc-ot. A 116 grammos tömege is különleges, a gyakran féltégla nehézségű okostelefonok között kuriózum egy ilyet kézbe venni, ráadásul az enyhén ívelt alsó rész miatt szépen a tenyérbe is simul, így biztosítva a stabil fogást

 

Az előlap nagy részét a 4,27 hüvelykes érintőképernyő foglalja el, szerintem ezzel senkinek nem mondtam újat. Felül található a hangszóró, a fény-szenzor, a közelségérzékelő és a 2 megapixeles másodlagos kamera, melyet elsősorban videótelefonálásra érdemes használni. Az előlap egyetlen fizikai gombja az alsó sáv közepére került, a billentyűt egyszer megnyomva a készenléti képernyő első oldalára ugrik a rendszer, dupla klikkre pedig a hangvezérlőt varázsolhatjuk elő. A gombot két kapacitív technológiát használó érintőbillentyű fogja közre: a bal oldalit tapizva előcsúsznak a beállítások, a jobb oldalit simogatva pedig visszaléphetünk az előző oldalra.

A kijelző képátlója 0,27 hüvelykkel nőtt a Galaxy S-hez képest, a felbontás viszont maradt: tesztalanyunk is 800 x 480 képponttal operál, a karcolásokkal szembeni ellenállást pedig a Gorilla Glass bevonat biztosítja. A panel Super AMOLED Plus technológiájú, amely mint a neve is mutatja, az eddig használt Super AMOLED továbbfejlesztése. A minőség kiváló: tűéles képeket, vibráló, élénk színeket, óriási betekintési szöget és komoly fényerőt kapunk, utóbbi állítólag 18 százalékkal erősebb az elődjénél. Ezt persze nem tudtuk lemérni, ilyen szempontból normál fényben nagyjából egyforma a két panel, sötétben viszont érezhetően erősebben világít a Plus. Közepes fénynél nagyon jól olvasható, az erős napfény viszont érezhetően odatesz neki, bár a konkurens technológiáknál érezhetően jobbak a láthatósági viszonyok. A Super AMOLED-ben használt pentile mátrixot egy sztenderd RGB mátrixra cserélték le, amely 50 százalékkal több subpixellel kecsegtet. Ezért bár a Galaxy S2 és az S felbontása megegyezik, előbbi érezhetően tisztább képet tud felmutatni a másfélszeres subpixel-szám miatt, a sávosodás eltűnt a panelről. A tónusokat ráadásul három lépcsőben állíthatjuk a szoftverben, mellyel a Super AMOLED kissé túlszaturált színeit fakóbb árnyalatokra cserélhetjük.

Samsung i9100 Galaxy S II
Super AMOLED Plus vs Super AMOLED

A hátlap kettős érzéseket váltott ki belőlem: egyrészt irtó jól néz ki a fekete, bordázott plasztiklapka, amelyet az ezüst Samsung felirat és a kamerát és vakut körbevevő, szintén ezüst színű fémkeret roppant elegánssá tesz. Másrészt maga a borítás alig pár gramm, viharos időben vigyázni kell, hogy memóriakártya-cserénél nehogy az elfújta a szél következő epizódjába csöppenjünk vele; érezni, hogy spóroltak az anyaggal a vékonyságra és könnyűségre igen érzékeny koreaiak. A fedlapot nem túl egyszerű lefejteni, több helyen is rögzül a készülékházhoz; emiatt viszont nagyon pontos az illeszkedés, egy átlag felhasználó pedig nem fogja naponta cserélgetni. Alul kapott helyet a külső hangszóró, amely kellemes hangerővel rendelkezik, így kihangosított hívásokhoz ideális. Zenehallgatáshoz már nem annyira, a dinamikatartomány keskenysége és a magasabb hangerő torzító hatása miatt nem kell audiofilnek lenni ahhoz, hogy visszadugjuk a fülest. Tovább boncolva a gépet a borítás alatt az akkumulátort, valamint a microSD-kártya és a SIM-kártya foglalatát találhatjuk; érdekes, hogy míg előbbi cseréjéhez a telep kivétele is szükséges, utóbbi kivételéhez nem kell az akkuhoz nyúlnunk. Persze SIM-csere esetén amúgy is újraindul a rendszer, viszont így a memóriakártyát sem babrálhatjuk reboot nélkül (a hot swap csak álom marad); érdekes koncepció, az biztos.

 

Az oldalsó interfészek és gombok száma négyre csökkent, ez részben az alul található Mobile High-definition Link portnak nevezhető. Ez a szabvány egy egységes interfészt definiál a multimédiás eszközök csatlakoztatására: egy microUSB-aljzattal van dolgunk, ezen keresztül köthetjük a számítógépre vagy a hálózati töltőre a mobilt, de ezek mellett 1080p-s HDMI kivezérlésre, valamint az úgynevezett USB on the Góra is képes a készülék. Az MHL porton kívül a bal oldalon találjuk a hangerő-szabályozó billentyűket, jobb oldalt pedig a képernyő lezárására és feloldására, valamint a ki- és bekapcsolásra szolgáló gombot láthatjuk, a 3,5 milliméteres kimenet pedig felül, enyhén jobbra tolva kapott helyet.

 

Hardver, sebesség

A hardveres specifikációknál egy kicsit elszaladt a ló a Samsung mérnökeivel, sikerült megalkotniuk a mai mobiltelefon- és táblagép-kínálat legerősebb gépét; legalábbis ami a borítás alatti vas képességeit illeti. A gép lelke egy kétmagos Exynos processzor, amely magonként 1,2 GHz-en ketyeg. A grafikus számításokat egy négy fragment processzorral szerelt MALI-400 GPU végzi, amely mellé 1 GB LP-DDR2 RAM került; az LP a low power szavakat takarja, amely az átlagosnál alacsonyabb energiafelvételre utal. Ezek mellett 2 GB ROM és 12 GB belső memória áll a rendelkezésünkre, utóbbit természetesen bármikor kibővíthetjük egy micro-SD kártyával. A processzor és a grafikus egység képességeire nem térnék ki külön, lévén ezekkel már részletesen is foglalkoztunk egy-egy cikkünkben.

A mobilon az android rendszer 2.3.3-as verziója, azaz a Gingerbread fut, szinte akadásmentes működést produkálva. Bár a Gingerbread még nem támogatja a két magos processzorokat, az 1,2 GHz-es órajel jótékony hatással van a rendszer sebességére. Persze azért a második processzormag sem marad kihasználatlanul, a Samsung mérnökei ahol tudtak, belenyúltak a rendszerbe, hogy a legtöbbet hozzák ki az Exynos-ból. A főképernyő lapozása és a menü görgetése teljesen folyamatos, az alkalmazások szinte azonnal elindulnak, a Google Maps szélsebesen rajzolja a térképet, a képek kétujjas nagyítása pedig igen komoly sebességgel megy végbe.

Külön ki kell emelnem az alkalmazások közötti váltást, azaz a multitaskingot: a procedúra rettentő gyors, a háttérbe pakolt programok egyáltalán nem zavarják az éppen futókat, a letöltések és szinkronizálások is a felhasználó számára láthatatlanul mennek végbe. Az 1080p-s videók lejátszása és felvétele meg sem kottyan a masinának, a két magra optimalizált internetböngésző pedig egyszerre több oldalt nyitva tartva is hasít. Persze mivel androidról beszélünk, a Galaxy S II-t is meg lehet akasztani, néhol tapasztalható egy kis röccenés, a képernyő feloldása sem teljesen sima, a telefon forgatása közben bekövetkező orientáció-váltás pedig még mindig nem a leggyorsabb; általában viszont olajozott a működés, tesztalanyunk a mai droidos kínálat legkomolyabb sebességbeli élményét nyújtja. Érdekesség, hogy a főoldalra kipakolható naptár-widgetek csúnyán beleköpnek a levesbe, ezek felett lapozgatva és a tartalmukat görgetve kellemetlen akadásokat tapasztalhat az ember. Fura módon ezt csak az említett két minialkalmazásnál tapasztaltam, ennek okára máig nem derült fény, álmatlan éjszakákat okozva ezzel a szerkesztőség tagjainak.