Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


IT Kisokos

2011.06.13

 

AFAIK

"As Far As I Know" (amennyire én tudom).

ASCII

Két értelemben is használják. Az ASCII egy univerzális számítógépes kódtábla az angol betűkre és egyéb karakterekre. A számítógépek minden információt bináris számokkal tartanak nyilván. Az ASCII szabvány szerint az "A" betű a 01000001 kóddal tárolódik minden gépen, függetlenül attól, hogy az IBM, az Apple vagy a Commodore gyártotta. Az ASCII továbbá egy olyan módszert vagy protokollt is jelöl, amit az állományok másolására használnak a hálózaton két gép között, de aminél egyik számítógép sem ellenőrzi közben, hogy nem történt-e valami hiba a hálózati zajok vagy egyéb okok miatt.

ANSI terminal

A számítógépek különböző módszereket használnak arra, hogy kiírjanak valamit a monitorodra, illetve különböző módon szabályozzák azt, hogy a billentyűzeted hogyan vezérelje a képernyődet. Az ANSI egyike ezeknek a "terminál emulációs" módszereknek. Bár a különböző PC-alapú faliújság rendszereknél a legnépszerűbb, de azért néhány helyen a Hálózaton is lehet találkozni vele. Ha ilyet akarsz használni, akkor előbb be kell kapcsolnod vagy engedélyezned kell ezt a protokollt a kommunikációs szoftverednél.

ARPANet

Az Internet elődje. 1969-ben indult a Defense Departments Advanced Projects Research Agency anyagi támogatásával.

backbone (gerinchálózat)

Több, nagy teljesítményű számítógépet összekötő igen gyors hálózat. Az USA-ban gyakran az NSFNet rendszert tekintik az Internet gerinchálózatának, ami a kormányzat által finanszírozott kapcsolat az ország néhány szuperszámítógép üzemeltetője között.

baud

A modemmel átküldött adatok sebességének mértékegysége. Egy baud durván egy bit átvitelét jelenti másodpercenként. Nyolc bit kell egy betűhöz vagy egyéb karakterhez. A modemek ritkán továbbítják pontosan a gyárilag megadott baud értékkel az adatokat a vonali zajok és más számítógépes zavarok miatt. A drágább modemek már olyan megoldásokat is használnak, mint a Microcom Network Protocol (MNP), amikkel képesek kijavítani ezeket a hibákat, vagy amelyek "tömöríteni" tudják az adatokat, hogy felgyorsítsák az átvitelt.

BITNet

Egy másik, akadémiai célú, nemzetközi számítógépes hálózat, ami másfajta szabálygyűjteményt használ az adatok továbbítására, mint az Internet. Az Internet felhasználók egyszerűen el tudják érni e-mail útján. Nagy számban kínál elektronikus levelezőcsoportokat és adatbázisokat. A név a "Because It's Time" rövidítése.

bookmark page (könyvjelző gyűjtemény)

Egy gopher vagy Web címlista file, amivel egyszerűen és gyorsan tudsz a benne szereplő szolgáltatásokhoz kapcsolódni.

bounce

Azt nevezik így, amikor egy elektronikus levél nem jut el a címzetthez és "visszapattan" hozzád

command line (parancssor)

Unix operációs rendszerű gépeken ez az a hely, ahol parancsok begépelésével megmondhatod a gépnek, hogy mit akarsz tőle.

communication software (kommunikációs program)

Egy olyan program, ami előírja a modemednek, hogy az hogyan dolgozzon.

daemon

Egy egyébként ártalmatlan Unix program, ami normális esetben a felhasználó szeme elől elrejtve működik. Az Interneten a legvalószínűbb, hogy csak akkor találkozol össze vele, amikor az e-mail üzenetedet nem sikerült eljuttatni a címzetthez - ilyenkor visszakapod az eredeti leveled, plusz egy csúnya üzenetet egy bizonyos "mailer daemon" aláírással.

distribution (terjesztési kör)

Ezzel lehet korlátozni azt, hogy a Usenetre küldött üzeneteid milyen távolra jussanak el. Hasznos olyan dolgokhoz, mint az "eladó" típusú hirdetések vagy a helyi politikai ügyek megvitatása.

domain

Az Internet címek utolsó szakasza, mint például "news.com".

dot

Ha jó benyomást akarsz kelteni egy bulin a hálózati veteránok között, akkor mondd azt, hogy "dot" ("pötty") a "period" ("pont") helyett. Például: "My address is john at site dot domain dot com."

dot file

Egy "rejtett" file egy nyilvános Unix gépen. Többek közt szabályozza azt, hogy hogyan tudsz a rendszerrel dolgozni. Pl. a .login nevű állományodban különböző paraméterek vannak, melyek beállítják egyebek mellett a levelezéshez használható szövegszerkesztő típusát. Amikor kiadsz egy ls parancsot, akkor ez ilyen file-ok nem jelennek meg a directory listájában; a kilistázásukhoz használd inkább az "ls -a" parancsot.

down

Azt az állapotot nevezik így, amikor egy nyilvános elérésű szolgáltató gépén valami technikai probléma van és ezért nem lehet hozzáférni.

download (letöltés)

Egy file átmásolása a szolgáltató gépéről a saját számítógépedre. Több különböző módszer ("protokoll") van állományok letöltésére, a többségüknél rendszeresen ellenőrzik közben, hogy az átvitel alatt nem sérül vagy módosul-e véletlenül a file. Némelyiknél, mint az XMODEM, egyszerre csak egy file tölthető le. Mások, mint például a batch-YMODEM és a ZMODEM, megengedik, hogy több file nevét is beírd egymás után, amiket azután automatikusan letöltenek.

emacs

Egy szabványos Unix szövegszerkesztő, amit a Unix-típusú emberek kedvelnek, de a kezdők rendszerint gyűlölik.

e-mail

Elektronikus posta - egy fontos módszer arra, hogy privát üzeneteket tudj küldeni valakinek a Hálózaton. Főnévként és igeként is szokták használni.

emoticon

Lásd a smiley címszót!

F2F

"Face to Face" (szemtől szembe). Azt az esetet jelenti, amikor ténylegesen találkozol egy olyan emberrel, akivel levelezni vagy veszekedni szoktál a Hálózaton.

FAQ (GYIK)

"Frequently Asked Questions" (gyakran ismételt kérdések). Válaszok gyűjteménye a leggyakrabban feltett kérdésekre. Sok Usenet hírcsoportnak van ilyen állománya, amit havi vagy valami más rendszerességgel közzétesznek a kezdők számára.

Film at 11

Egy gyakori reagálás egy túlzásba vitt vitára: "Imminent death of the Net predicted. Film at 11." ("Az előrejelzések szerint a Hálózatnak rövidesen vége. A film 11-kor kezdődik.") [Utalás az amerikai tévében előforduló beugratásra, amikor egy katasztrófafilm címét, mint valódi hírt jelentik be és csak utólag derül ki, hogy ez műsorismertetés volt. - a ford.]

finger

Egy olyan Internet program, amivel valami információt tudsz szerezni egy másik felhasználóról, feltéve, hogy az illető előzőleg csinált magáról egy .plan nevű állományt.

flame

Online kiabálás és/vagy támadás valakivel szemben. Gyakran háborúsághoz vezet ("flame war"), ami időnként szent háborúvá ("holy war") válik (lásd ott).

followup

Egy olyan Usenet levél, ami válasz egy korábbi üzenetre.

foo/foobar

Egyfajta pozíciójelző, "joker" az online világban. Például: "Ha tudni akarod, hogy egy szolgáltató gépet egy profit-orientált cég üzemeltet-e, akkor nézd meg, hogy ilyen formája van-e a címének: foo@foobar.com."

fortune cookie

Egy ostoba/szellemes/mélyértelmű mondás, amiből rengeteg van szanaszét a Hálózaton.

freeware

Olyan szoftver, ami nem kerül semmibe.

FTP

"File-transfer Protocol". Egy program az állományok átvitelére a Hálózaton.

Get a life!

(Élj egy kicsit!) Ezt szokták mondani annak, aki egy egészen kicsit túl sok időt tölt el a számítógépe előtt.

GIF

"Graphic Interchange Format" (grafikus adatcsere formátum). Az 1980-as évek közepén a CompuServe által kifejlesztett formátum elsősorban fénykép jellegű grafikus állományokhoz. Ma már általánosan használják mindenhol az online világban.

GNU "Gnu's Not Unix". A Free Software Foundation által indított egyik mozgalom, aminek az a célja, hogy egy szabadon terjeszthető változatot írjanak a Unix operációs rendszerből.
hacker

A hálózaton ez a szó nem egy "rossz ember"-t jelent, szemben a közvéleménnyel; ez egyszerűen csak egy olyan valaki, aki élvezi azt, hogy a hardver és a szoftver eszközöket a teljesítményük legvégső határáig kihasználja, mert kiváncsi rá, hogy mit lehet kipréselni a számítógépekből. Amit a legtöbb ember a "hacker" szó alatt ért, azt a Hálózat lakói "cracker"-nek nevezik.

handshake (kézfogás)

Ez az a folyamat, amikor két, egymással kapcsolatot kereső modem az elején megegyezik abban, hogy milyen módon fogják az adatokat továbbítani.

hang up

Amikor egy modem "leteszi a kagylót".

holy war (szent háború)

Olyan viták, amelyekben bizonyos számban vakhiten alapuló, dogmatikus kijelentések is vannak, s ahol ezért az ember nem fejthet ki ellenvéleményt anélkül, hogy ezek közül valamelyiket fel ne rúgná. Például: "Az IBM PC-k eredendően magasabb rendűek, mint a Macintosh-ok."

host system (kiszolgáló rendszer)

Egy nyilvános kiszolgáló gép. Hálózati hozzáférést nyújt a kutatói és kormányzati körökön kívüli emberek számára is.

hotlist

Ugyanaz, mint a "bookmark page" (lásd ott!)

HTML

Hypertext Markup Language. A Web oldalak készítéséhez használatos kódolási rendszer, amivel hipertext kapcsolatok, beillesztett képek stb. definiálhatók.

HTTP

Hypertext Transport Protocol. A World-Wide Web szolgáltatók egymáshoz és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány.

hyperlink (hipertext vagy hipermédia utaló)

Egy olyan megoldás, amivel két Internet információforrás összekapcsolható úgy, hogy a felhasználó csak rámutat egy szóra vagy képre és ezzel aktivizálja az utalást.

IMHO

"In My Humble Opinion" (szerény véleményem szerint).

Internet

Világméretű rendszer, ami kisebb hálózatokat köt össze egymással. Az Internet segítségével összekötött hálózatok mind egy TCP/IP nevű szabványt használnak a kommunikációhoz.

killfile

Egy olyan file, amivel bizonyos mértékig meg lehet szűrni a Usenet leveleket, témájuk vagy a küldőjük szerint.

log on/log in

Bejelentkezés egy szolgáltató gépre vagy egy nyilvános hálózati ellátó rendszerébe.

log off

Kilépés egy kiszolgáló gépből.

lurking (ólálkodás)

Usenet hírcsoportok olvasása anélkül, hogy az ember valaha is hozzászólna.

mailing list (levelező lista)

Lényegében olyan elektronikus konferencia vagy levelezőcsoport, melynél az üzeneteket közvetlenül a postafiókodba küldik, s nem pedig egy Usenet hírcsoportba. Feliratkozni úgy lehet, hogy egy levelet írsz egy bizonyos e-mail címre, ami gyakran egy számítógépé, mely automatikusan végzi az adminisztrációt.

MOTSS

"Members of the Same Sex" (azonos nem tagjai). Homoszexuálisok és leszbikusok online. A rövidítést eredetileg az 1980-as szövetségi népszámlálásnál használták.

net.god (hálózati.isten)

Olyan valaki, aki a kezdetektől ott van a Hálózaton; aki mindent tud és mindent ő csinált.

net.personality (hálózati.személyiség)

Valaki, aki kellőképpen fontoskodó, megszállott és rengeteg szabadideje van ahhoz, hogy rendszeresen tucatnyi különböző Usenet hírcsoportba levelezzen, s akinek a létezéséről így több ezer ember tud.

net.police (hálózati.rendőrség)

Lenéző jelző olyan emberekre, akik a saját elveiket, erkölcsi szabályaikat a Hálózat többi felhasználójára is rá akarják erőltetni. Gyakran használják szenvedélyes "flame war" közben (ilyenkor időnként "net.nazis" lesz belőle).

netiquette

A józan észre alapozott útmutatások gyűjteménye arról, hogy ne bosszantsunk másokat.

network (hálózat)

Két vagy több számítógépet összekötő kommunikációs rendszer. Lehet egyszerűen csak egy kábel, amit egymástól néhány méterre levő két gép között húztak ki, de lehet olyan bonyolult is, hogy több százezer számítógépet kapcsol össze az egész világon száloptikai kábelekkel, telefonvonalakkal és műholdakkal.

newbie

Hálózati újonc. Néha pejoratív értelemben használják egyes net.veteránok, akik elfelejtették azt, hogy egyszer ők is voltak újoncok és nem tudtak ösztönösen mindenről mindent. A "clueless newbie" (tanácstalan újonc) kifejezés mindig pejoratív.

newsgroup

Egy Usenet hírcsoport, elektronikus konferencia.

NIC

Network Information Center (hálózati információs központ). Ez áll a legközelebb ahhoz, amit központnak lehet nevezni egy Internet-típusú hálózatnál; itt rendszerint találsz bizonyos információkat egy adott részhálózatról.

NSA line eater ("nemzetbiztonsági sor-elnyelő")

A figyelmesebb/paranoiás hálózat használók azt hiszik, hogy a National Security Agency rendelkezik egy olyan szupernagy teljesítményű számítógéppel, melynek az a feladata, hogy olvasson el mindent, ami a Hálózatra kerül. Ezek az emberek tréfásan (?) utalni szoktak erre a "sor zabáló"-ra a leveleikben. Ez a hiedelem még a Hálózat korai éveire nyúlik vissza, amikor a levelek utolsó sorai időnként minden látható ok nélkül eltűntek.

NSF

National Science Foundation (Országos Tudományos Alapítvány). Az NSFNet finanszírozója; ez a nagysebességű hálózat alkotta valamikor az USA-ban az Internet gerincét.

offline

Amikor a számítógéped nincs hozzákapcsolódva a Hálózathoz, ill. egy szolgáltató géphez sem, akkor offline állapotban vagy.

online

Az az állapot, amikor a számítógéped hozzá van kapcsolódva egy hálózati szolgáltatóhoz, faliújság rendszerhez vagy nyilvános hálózati ellátóhoz.

ping

Ez a program nyomon követi azt az utat, amit egy üzenet megtesz a te rendszered és egy másik hálózati gép között.

.plan file

Ebbe a file-ba beírhatsz mindent, amit tudatni szeretnél magadról a Hálózat többi felhasználójával. A saját, "home" alkönyvtáradban kell elhelyezned a szolgáltató gépeden. Ezután bárki, aki a finger paranccsal "megnéz" téged, elolvashatja ezt a file-t.

post (postázás)

Egy üzenet megírása és elküldése egy Usenet hírcsoportnak, hogy mindenki el tudja olvasni.

postmaster (postamester)

Az a személy, akivel egy adott rendszernél fel lehet venni a kapcsolatot, ha kérdezni szeretnél valamit a levelezőrendszerrel kapcsolatban, vagy panaszkodni akarsz valamelyik felhasználója viselkedése miatt.

protocol (protokoll)

Egy szabványos megoldás, amivel állományokat lehet átvinni a kiszolgáló gép és a saját számítógéped között. Különböző típusai vannak, mint például a Kermit, az YMODEM és a ZMODEM.

prompt

Egy felszólítás, amikor a kiszolgáló gép arra vár, hogy csinálj valamit vagy válaszolj. Például, ha ezt látod "login:", akkor ez azt jelenti, hogy meg kell adnod a felhasználói azonosítódat.

README file

Ftp archívumokban található file, ami elmagyarázza, hogy mi van egy adott alkönyvtárban, vagy valami más hasznos információt ad (például, hogyan használd az ftp-t).

Real Soon Now ("most már tényleg rövidesen")

Egy ködös időpont meghatározás, amivel meg lehet adni, hogy valamilyen dolog ténylegesen mikorra várható.

RFC

"Request for Comments" (felhívás véleményezésre). Dokumentumsorozat az Internet különböző technikai ügyeinek leírására.

ROTFL

"Rolling on the Floor Laughing" (a földön hempergek a nevetéstől). Ezzel szoktak online válaszolni egy különösen humoros megjegyzésre.

ROT13

Egy egyszerű módszer, amivel különösen rossz viccek, a film végét elmesélő mozifilm ismertetők, pornográf szövegek olvashatatlanná kódolhatók. A lényege az, hogy az üzenetben minden betűt az ábécében 13 hellyel utána következő betűvel helyettesítenek. Vannak online visszakódolók, amikkel ezek elolvashatók; pl. az nn és az rn programokba is beépítettek ilyet.

RTFM

"Read the f*cking Manual" (olvasd el azt a kib.., szóval azt, a Kézikönyvet). Gyakran ajánlják szenvedélyes hangú levelekben azoknak, akik képesek feltenni olyan számítástechnikai témájú kérdéseket, amik a kézikönyv néhány perces tanulmányozásával könnyen megválaszolhatók lennének. Udvariasabb változata: RTM.

screen capture (képernyő elmentés)

A kommunikációs programod egyik funkciója, mely megnyit egy file-t a gépeden és elmenti azt, ami éppen a képernyődön van, miközben hozzá vagy kapcsolódva egy szolgáltatóhoz.

server

Olyan számítógép, mely információkat vagy teljes állományokat tud automatikusan elküldeni megfelelően szövegezett e-mail kérésekre válaszul.

shareware

A Hálózaton szabadon hozzáférhető szoftver. Ha megtetszik és használni akarod rendszeresen, akkor illik küldeni egy, a szerző által megszabott összeget arra a névre és címre, amit a szoftverrel együtt terjesztett file-ban találsz.

.sig file

Időnként .signature néven is szerepel. Ez egy olyan file, amit a hálózati ellátód gépén levő saját, "home" alkönyvtáradban kell elhelyezned és ezután minden egyes általad küldött Usenet levél végéhez automatikusan hozzáíródik.

.sig quote

Egy mélyértelmű/szellemes/paradox/akármilyen idézet vagy mondás, amit a .sig file-ba szokás belerakni.

signal-to-noise ratio (jel/zaj arány)

Egy adott Usenet newsgroup anyagai közt található hasznos információ aránya. Gyakran pejoratív értelemben használják, például: "ebben a newsgroupban a jel/zaj arány nagyon alacsony".

SIMTEL20

A White Sands Missile Range katonai rendszerén egy hatalmas gyűjteményt állítottak össze ingyenes vagy olcsó shareware szoftverekből, mindenféle témában, melyet "tükröztek" sok más ftp archívumba is szerte a Hálózaton. 1993 őszén a Légierő úgy döntött, hogy jobb dolga is van, mint egy ingyenes programkönyvtár fenntartása és leállította az archívumot. De a gyűjtemény még most is fejlődik, egy michigani cég gondozza.

SLIP

Serial Line Internet Protocol. Egy olyan szabvány, amivel a telefonvonalon át kapcsolódó otthoni számítógépek is Internet gépekké tehetők.

smiley (mosolygó)

Egy lehetséges módszer az érzelmek online kifejezésére. Nézd meg ezt a rajzot úgy, hogy a fejedet balra döntöd közben. :-) Több tucat smiley létezik, a rosszkedvűtől a kötekedőig.

snail mail (csigaposta)

Olyan levél, ami a bejárati ajtódon levő nyíláson át vagy a házad előtt elhelyezett ládából érkezik.

spam (löncshús)

Számos Usenet hírcsoportnak elküldött üzenet, aminek semmi köze az illető newsgroupok témájához (igeként is használják).

sysadmin

"System administrator" (rendszerfelügyelő). Az a személy, aki egy nyilvános hálózati ellátó vagy egy szolgáltató gépet üzemeltet.

sysop

"System operator" (rendszergazda). Olyan ember, aki egy telefonos BBS-t üzemeltet.

TANSTAAFL

"There Ain't No Such Thing as a Free Lunch." ("Nincs, olyan, hogy ingyen ebéd." = mindennek ára van)

TCP/IP/

"Transmission Control Protocol/Internet Protocol". Az a speciális szabvány, illetve rendszer, amely az Internet magját alkotó hálózatokon az információk átvitelét előírja/végzi.

telnet Ezzel a programmal tudsz az Interneten más számítógépekhez hozzákapcsolódni.
terminal emulation (terminál emuláció)

Több mód is van annak szabályozására, hogy a billentyűzeted és a képernyőd hogyan dolgozzon együtt a szolgáltató gépének operációs rendszerével. A legtöbb jobb kommunikációs program felkínál néhányat a lehetséges "emulációkból", melyekkel utánozni lehet egy terminált, úgy, mintha az közvetlenül hozzá lenne kötve a szolgáltató számítógéphez.

UUCP

Unix-to-Unix CoPy. A Usenet levelek és üzenetek terjesztésére szolgáló megoldás, ami sokkal kevesebb hálózati erőforrást igényel, mint a TCP/IP, de lényegesen lassabb átviteli sebességet eredményez.

upload (feltöltés)

Egy file átmásolása a saját gépedről a kiszolgáló gépre.

URL Uniform Resource Locator. A World-Wide Web rendszernél használt címzés a hálózati információforrásokhoz.
user name (felhasználói azonosító)

A hálózati ellátó gépeken, amikor először belépsz a rendszerbe, akkor a gép megkér, hogy adjál magadnak egy egyszavas nevet. Ez betűk és számok bármilyen kombinációja lehet.

VT100

Egy terminál emulációs szabvány. Nagyon sok kommunikációs program támogatja, ez a leggyakrabban használt megoldás a Hálózaton. Az új változatát VT102-nek hívják.

WWW

World-Wide Web vagy csak Web (világméretű háló).