Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viszlát, Outlook Express!

2010.07.08

Viszlát, Outlook Express!

Bemutatkozik a Windows Live Mail

Ha még mindig az Outlook Express alkalmazást használja e-mail üzeneteihez, itt az ideje elgondolkodni a továbblépésen a Windows Live Mail programra. Akkor is kipróbálhatja a Windows Live Mail programot, ha még a Windows XP rendszert használja, és még nem frissített a Windows 7 rendszerre.

A Windows Live Mail letöltéséhez keresse fel a Windows Live Mail webhelyet.

A Windows Live Mail hasonlít az Outlook Express programhoz, de a következő plusz szolgáltatásokat kínálja:

 • Ingyenes hozzáférés a Windows Live Hotmail szolgáltatáshoz. Hotmail-fiók regisztrálásához keresse fel a Hotmail webhelyet.

 • Integráció a Windows Live Messenger, a Windows Live Profile és a Windows Live People szolgáltatásokkal

 • Népszerű e-mail szolgáltatások (például a Hotmail, a Yahoo!, az AOL vagy a Gmail) és a saját internetszolgáltatója által biztosított e-mail szolgáltatás elérhetősége

 • Számos népszerű e-mail szolgáltatás automatikus beállítása. Elég csupán az e-mail címét beírnia, és a Windows Live Mail automatikusan megadja az adott szolgáltatás e-mail kiszolgálóihoz tartozó helyes beállításokat.

 

Üzenet képe – Windows Live MailA Windows Live Mail használatával könnyebb e-mailben fényképeket és diavetítéseket elküldeni, valamint ellenőrizni az e-mail üzenetek beérkezését számos népszerű e-mail szolgáltatásban (ilyen például a Yahoo! és a Hotmail).

Windows Live MailWindows Live Hotmail

A Windows Live Hotmail az egyik legnagyobb ingyenes, webalapú e-mail szolgáltatás. Nagyon hasznos, ha valakinek egynél több számítógépe van, ha sokat utazik és különböző számítógépeket használ, vagy ha egyáltalán nincs is számítógépe. Az üzenetek tárolása egy központi helyen – nem a saját számítógépén – történik, így azokat mindig elérheti, bárhol is járjon. A Windows Live Hotmail szolgáltatással bármelyik számítógépen tud e-mail üzeneteket küldeni és fogadni, amely működőképes internetkapcsolattal rendelkezik, és elérhető rajta egy támogatott webböngésző.

A Windows Live Hotmail webalapú szolgáltatás, ezért az üzenetek küldéséhez és fogadásához internetkapcsolat szükséges. A Hotmail általában az Internet Explorer programban vagy más támogatott webböngészőben fut, az üzeneteket a Hotmail szolgáltatás kiszolgálóin tárolja. Ugyanakkor lehetősége van arra is, hogy a Hotmail üzenetek érkezését a Windows Live Mail programban ellenőrizze, amely a számítógépen tárolja az üzeneteket.

A Windows Live Mail a számítógépen telepíthető e-mail program. Segítségével e-mail üzeneteket küldhet és fogadhat akár egyetlen fiók, akár különböző e-mail szolgáltatásoknál (többek között a Hotmail szolgáltatásnál) létrehozott több fiók használatával.

A Windows Live Mail program az üzeneteket a számítógépen tárolja, így olyankor is hozzáférhet az e-mail üzenetekhez, olvashatja őket vagy éppen új üzeneteket írhat, amikor éppen nem kapcsolódik az internethez. Ha pedig kapcsolódik, a Windows Live Mail elküldi és fogadja az üzeneteket, illetve frissíti a fiókokat.

A Windows Live Mail a legtöbb népszerű e-mail szolgáltatással ugyanúgy működik, mint a legkisebb internetszolgáltatók levelezési szolgáltatásaival. Mindössze annyi kell, hogy az e-mail szolgáltató Post Office Protocol (POP3) vagy Internet Message Access Protocol (IMAP) típusú hozzáférést biztosítson. (Egyes népszerű szolgáltatások (például a Yahoo! Mail) esetében külön előfizetés kell a POP3 hozzáféréshez.)

A megjelenés testreszabása

A Windows Live Mail program nagy mértékben testreszabható. Megváltoztathatja a Beérkezett üzenetek mappa, a levéltároló mappák és a program szinte minden más aspektusának megjelenését: a beállításokat kedve szerint hangolhatja.

Például:

 • Áthelyezheti az olvasóablakot (más néven betekintő ablaktáblát) alulra vagy az üzenetek jobb oldalára, illetve teljes egészében ki is kapcsolhatja.

 • Az üzenetek listájában mindegyik üzenetből egy vagy két sornyi információt jeleníthet meg. Így több üzenet férhet el a képernyőn, vagy pedig kevesebb üzenet látható, de a szemnek kellemesebb a levegős látvány.

 • Kiválaszthatja, hogy melyik levelezési mappát jeleníti meg, rejti el vagy csukja össze. Így több hely marad a képernyőn, és több üzenetet tud megjeleníteni még a kisméretű képernyővel rendelkező számítógépen is.

 • Az üzenetfejlécek megjelenítése vagy elrejtése.

 • Beállíthatja, hogy az eszköztáron milyen gombok legyenek láthatóak.

A Windows Live Mail finomhangolása segítséget jelenthet, amikor korlátozott méretű képernyőt kell a legjobban kihasználnia, például hordozható számítógépen. Hasonló módon, ha nagy asztali monitort használt, akkor a nagy felületből a legtöbbet hozhatja ki, ha nagyméretű olvasóablakot nyit, vagy ha az összes mappát, almappát és üzenetfejlécet megjelenítve tartja. E beállítások módosításához kattintson a Nézet menüre, majd kattintson az Elrendezés parancsra.

 

Kép a program Elrendezés beállításai képernyőjéről Windows Live
MailA Windows Live Mail programban testreszabhatja az e-mailek megjelenítésének és rendezésének minden szempontját.

Gyorsabb, egyszerűbb, biztonságosabb

A Windows Live Mail program a fenti szolgáltatások mellett további lehetőségeket is kínál:

 • Az e-mailek rendezése egyetlen kattintással.

 • Egyéb, szorosan integrált Windows Live szolgáltatásokhoz is hozzáférhet. Például a levélből tudja elindítani a Windows Live Messenger programot, illetve egyetlen kattintással juthat el a Windows Live Profile webhelyre.

 • Az új fényképes e-mail funkcióval diavetítéseket készíthet, és azokat elküldheti barátainak és családtagjainak.

 • Az e-mailek melletti ablakban RSS-hírcsatornákat és hírcsoportüzeneteket jeleníthet meg, valamint a Windows Live Mail programból végezhet keresést az RSS-hírcsatornák és hírcsoportüzenetek között.

 • Üzeneteihez személyes aláírást vagy formatervezett sablonokat (más néven levélpapírt) használhat.

 • E-mailjeit az e-mail szolgáltató által biztosított kiszolgálón tárolhatja. Ez jól jön, ha a számítógépén csak korlátozott mértékben van szabad lemezterület, vagy ha egynél több számítógépről kell e-mailt olvasnia.

A Windows Live Mail segít védekezni a biztonsági fenyegetésekkel szemben:

 • Az összes Hotmail üzenetet ellenőrizni tudja vírusok szempontjából.

 • Észleli az adathalászati kísérleteket az összes e-mail fiókban.

 • Blokkolja a gyanús üzeneteket – és a feladójukat is.

 • A levélszemét egyetlen kattintással megsemmisíthető.

 • A színkódolt üzenetek között gyorsan azonosíthatja a gyanús e-mail üzeneteket.

Nem csupán e-mail és címjegyzék

Amikor letölti és telepíti a Windows Live Mail programot, a webhely felkínálja egyéb Windows Live programok letöltését és telepítését is, például a Windows Live Messenger, a Windows Live Writer, a Windows Live Photo Gallery, valamint a Windows Live Toolbar és családi biztonsági szoftvert. Az összes kiválasztott program telepítése egyszerre történik. A Windows Live programokkal kapcsolatban a Windows Live Essentials webhely tartalmaz további tájékoztatást.