Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az idő rövid története

 

Hawking rövid története 

A világ legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő regényeAz Idő Rövid Története 1988-ban jelent meg először, egy évig vezette a londoni sikerlistát. A Föld minden 750. lakójára jut egy példány! Fogyási paraméterei lassan de biztosan közelítik a Bibliáét, noha olvasóinak többsége nyilvánvalóan nem fizikus, nem atomkutató és nem filozófus. Hanem egyszerű halandó.

A halál elől menekülő férfi-paranoia impozáns regénye! A szerző korunk nagy misztikusa. Regénye misztikus sci-fi.

A szerző persze 'tudós', fizikus és filozófus, aki szintén halandó, ráadásul, ahogyan könyve néhány váratlanul személyes bekezdésében elmondja, egy fenyegető és gyors lefolyású halálos betegség hordozója. Az orvosi prognózisok szerint nem menekülhet.

Így aztán tudatával mindegyre a Fekete Lyukat tapogatja. Ahogy mindannyian.

Menekül a halál elől, de ezt úgy csinálja, mintha keresné. Óriási bravúr, hogy sehol sem találja. Az sem az, amiről azt hittük, meg az sem, amiben biztosak voltunk. Inverzünk beláthatatlan.

A létezés formális halhatatlansága nem üres frázis, hanem valóság. Szubatomi és intergalaktikus szférákból születünk, és oda takarodunk vissza.

A regény jól áttételeződő kódrendszert használ, amely szinte észrevétlenül kezd működni a laikus olvasóban. A megtapasztalhatatlan realitások az intim olvasatban ismertekkel helyettesítődnek. Valahogy így: 

A Fekete Lyuk a Halál. A Részecskék az Élet. A Graviton a Szeretet. Az Ésígytovább a Halhatatlanság. 

Az olvasó érdeklődését felszorozza a keresés szenvedélye: a titok nyomában maradni szorosan, eltévedni, megtorpanni, kétségbeesni és tovább tapogatózni,  ahogyan Hawking. Valamiért hiszünk benne, hogy kivezet minket a rengetegből. 

Azonban a földi csekélységünket összetartó törvények folyton változnak. Míg egyikük létrehoz, a másik megszüntet, mint a felhők a figurákat. 

Nézőpontunk a tudatállapotunk. A felhőké meg az övék. Ám kölcsönös, teljes hasonulásunknak csak ritkán vagyunk tudatában.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Lét mindörökre Lét, amiből valami folyton elszivárog, miközben valami örökké táplálja.  

Ezt tudjuk meg Hawking Történetéből végérvényesen és visszavonhatatlanul, akár értünk valamit a tudományos modellekből, akár sem.

Azt viszont kétségtelen tény, hogy Hawking (született Oxford, 1942) ma is él:)

   Gordon Agáta

Még Hawking: http://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

Az Idő rövid története: http://konyv.uw.hu/az_ido_rovid_tortenete/index.html

Hawking csodálatos utazása: http://www.c3.hu/scripta/thalassa/97/01/10ritt.htm