Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Netrádió készítése

2011.04.06

 Bevezeto

Ha azt mondom MP3, sokaknak kellemes emlékei támadnak, eltölti az a kellemes, nosztalgikus érzés, amikor eloször töltött le az internetrol relative jó minoségu zenét, akár nagyobb mennyiségben is úgy, hogy nem fizetett sokezer forintot a CD-ért. Részben elítélem a dolgot, mert én is megveszem azt a zenét, ami tetszik, ha másért nem, akkor a birtoklás szívet melengeto érzéséért is, ugyanakkor jó belehallgatni a zenékbe vásárlás elott, hogy az ember ne vegyen zsákbamacskát. Az MP3 formátum által hozott másik jelentos, bár csendesebb forradalom az volt, hogy végre nem csak drága szabványok, technikák (RealAudio, Windows Streaming Media, stb.) segítségével lehetett internetes "kalózadót" csinálni, hanem szinte ingyenesen is, "csupán" hanganyag, gép, és megfelelo sávszélesség kell hozzá. Ezek manapság már nem elérhetetlen dolgok, sokan éreznek magukban kello kreativitást, lelkesedést, hogy belevágjanak egy saját adó létrehozására, akár saját, akár haveri kör szórakoztatására. Lévén hogy egy netrádió már elég tisztességes minoségben létrehozható (szoftveroldalról) teljesen ingyen, ezért most ezt az ingyenes módszert fogom részletezni.

Elokészületek

Eloször is, a minimum elvárások. Gép szempontjából nem nagyon teszteltem a dolgot, de szerintem egy 500MHz-es gépen már különösebb problémák nélkül megoldható egy adás. Ami kritikusabb, az a sávszélesség. Modemen, ISDN-en nem szerencsés nekivágni, túl lassú a vonal akár egy hallgatóval is, de ADSL-lel, vagy jobb kábeles kapcsolattal rendelkezok már néhány havert el tudnak látni adással. Természetesen kell egy hangkártya is. :)

Szoftveresen három dolog kell hozzá. Egy (vagy ketto, de errol késobb) Winamp - tök mindegy hányas, de ajánlom a friss 5.03-t -, Shoutcast szerver szoftver és Shoutcast Winamp plugin. Ezek beszerzési helye:

Winamp, továbbiakban Wa: INNEN tölthetõ

SHOUTcast Server: INNEN tölthetõ

SHOUTcast DSP Plug-In for Wa 2.x-5.x: INNEN tölthetõ

Egy kis elmélet

Azt hiszem, aki tudja, mi az MP3, annak nem kell magyarázni, hogy a Winamp micsoda, de a másik ketto némi magyarázatra szorul. De elobb egy kis netrádió-elmélet, azaz hogy hogyan jut el az adás az adótól a vevoig.

Az adó jelen esetben maga a Wa, tehát a Wa playlist-je, a benne levo számok adják a musort, a hallgatók kis csúszással ugyanazokat a zenéket fogják hallgatni, amit mi a Wa-n. A Wa, mielott a hangkártyára küldené a zenét, egy úgynevezett DSP pluginen átmegy, ami általános esetben torzítani szokott a hangon, de jelen esetben csak annyit tesz, hogy lemásolja a hanganyagot és a szervernek továbbítja - a szerver alatt azt a gépet értem, ahol a ShoutCast szerver fut. A szerver fogadja az adást és figyeli, hogy honnan kapcsolódik rá rádióhallgató, akinek a jelet kiküldheti. Tehát a szerver annyit csinál, hogy az adatfolyamot, a zenét továbbítja, annyi szálon, ahány hallgató hozzá kapcsolódik. Tehát a Wa ShoutCast pluginje az adó (továbbiakban -broadcaster- BC), ez sugározza egy szálon a ShoutCast szerver felé (továbbiakban -multiplexer- MUX), amit a szerver annyi szálra "másol", ahány hallgatónk van. A folyamat végén ott csücsül a haver Wa-ja, amibe beírták a szerver címét, hogy rá kapcsolódva a Wa letölthesse a szerver által neki kiküldött adás-szálat. A BC és a MUX olcsóbb megoldásoknál egy gépen szokott lenni, de ha valaki megengedheti magának, hogy egy gépet csak a rádiójának szenteljen, ráadásul nagyobb sávszélességhez is jut, akkor már érdemes külön gépre tenni a MUX-ot, mivel így már elég sok hallgatót ki tudunk szolgálni. Természetesen a nagyobb "hivatalos" ShoutCast alapú rádióadók is így muködnek.

No, akkor lássuk mindezt a gyakorlatban! Telepítsük fel a Wa-t és a másik két letöltött programot! A telepítéseket nem részletezem, mindenhol jók az alapbeállítások, OK, Next és társainak nyomkodása egy korrekt telepítést eredményez, állítgatni semmit nem kell. Indítsuk el a ShoutCast szervert (start gomb, programok/SHOUTcast DNAS/SHOUTcast DNAS (GUI)).

 


Linuxos emberek vigyoroghatnak, a Windowsos emberek se ijedjenek meg a konzol-szeru ablaktól, mert nem sokat fogjuk látni. A beállításoknál nem fogok részletekbe merülni, célunk, hogy az adó minél gyorsabban adjon, de persze mindent ki lehet molyolni, melyik paraméter mit jelent. Tehát a szürke monitorablakon keressük meg az "Edit config"-ot, ami egy notepad- ben kinyitja a beállításokat szöveges formában tartalmazó fájlt.

 


Ebben keressük meg a "Password=changeme"-t tartalmazó sort. Találjunk ki egy nekünk szimpatikus jelszót és az = után, a changeme helyére írjuk be. No, a szerverrol ennyit, az ablakot be lehet csukni, a háttérben futni fog a szerver, de a monitor-progira már nem lesz szükségünk. Indítsuk el a Wa-t!

 

 


Nyissuk ki a Winamp beállításai ablakát (Options / Preferences, CTRL-P)! Itt a Plug-ins / DSP/Effect pont alatt találjuk a listában a Nullsoft SHOUTcast Source DSP néven az adót (BC), melyet még alaposan be kell állítanunk.

 


Kissé bosszantó megoldás, hogy a BC plugin vezérloablakát sem becsukni, se tálcára tenni nem lehet, bár tény, hogy nem árt, ha vmi mindig emlékeztet minket, hogy "adásban vagyunk".

 


Tehát beállítások. Eloször biztos ami biztos, nézzük meg, hogy az adás a WA által játszott számlista, Input fül, és az Input Device a Winamp legyen!

 


A következo lépés a kódolás és az Encoder fül. Itt, és az Output fülön 5 különbözo MUX-ot és 5 különbözo, hozzájuk tartozó kódolást állíthatunk be. Tehát ha "beindul a biznisz" és több szerveren át akarunk adni, mondjuk két szerveren gyengébb, egyen pedig jobb minoségben szeretnénk ugyanazt a musort leadni, akkor ez beállítható. De maradjunk az alapoknál. Tegyük fel, hogy ADSL 512/128-as netünk van, aminek a kimeno sávszélessége 128 kilobit másodpercenként, azaz 128/8=16 kilobyte/s. (Nem véletlenül írtam ki, sokan keverik a kettot.) Az MP3 tömörítés bitrátája megfelel a netes sávszélességnek, tehát, ha 24 kbps sebességen adunk, akkor ez a 128 kbps sávszélességbol pontosan 24-et fog foglalni, ha egy hallgatónk van. Természetesen, ha több hallgatónk van, akkor ez a forgalom többszörözodik, ha ez a forgalom túllépi a kimeno sávszélességünket, akkor az adatok késedelme miatt akadozni fog az adás. Tehát ha az ADSL-es példánál maradunk, akkor a 24 kbps-es tömörítés mellett max. 5 hallgatónk lehet. Most a vájtfüluek felmorranhatnak, hogy de hiszen nekik mondjuk 192 kbps-es minosen van meg ilyen meg olyan zenéjük, de egy netes rádióadónál az ember kénytelen kompromisszumot kötni a minoség és a sávszélesség között. Egy profi netes adó sem megy 128 kbps fölé, de reálisan az amator adók 16- 64 kbps minoség között szoktak adni, ez nem olyan vészes sávszélességben, és minoségben sem. Persze, azt nem tettem hozzá, hogy ha fel/letöltünk bármit a netrol, akkor az is mehet az adás kárára. Tehát ott tartottunk, hogy Encoder fül, az 1-es presetre (Encoder 1) állítsunk be egy 24kbps/22kHz/Mono MP3-as adást (Encoder Type: MP3 Encoder, Encoder Settings: 24kbps, 22.050 kHz, Mono)!

No, most már hamarosan végzünk, Output fül, itt a MUX adatait és az adó "névjegyét" állítjuk be, de itt indíthatjuk el az adást is. Output 1, Connection gombra katt.

 


Address, ez a MUX címe, ha ugyanazon a gépen van a MUX és a BC, mint jelen esetben, akkor a cím értelemszeruen localhost. Port, ez általában 8000, de ha több adót üzemeltetünk, vagy bármi más okból ez lehet más is, persze akkor itt is, és a MUX-ban ("Edit config") az új értéket kell megadni, de jelen esetben marad a 8000. Password, ez a jelszó, amit szintén az "Edit config"-nél átírtunk a notepad-ben. Encoder, mi az 1-est állítottuk be az elobb, de bármelyik kódoló-preset használható. Automatic reconnection, ezt érdemes bekapcsolva tartani, ha esetleg megszakadna a kapcsolat a MUX-szal, akkor megpróbál újrakapcsolódni a BC, a Reconnection Timeout a kapcsolódási próbálkozások idejét adja meg.

 


Most katt a Yellowpages gombra, itt a rádiónk nevét és hasonló "közérdeku" adatokat adhatunk meg. Az adó publikussá teheto a Make this server public bekapcsolásával, ekkor a www.shoutcast.com-on jegyezni fogják az adónkat, akár innen is jöhet hallgatónk. Description, ide az adónk neve jön, alá, az URL-hez az adó honlapjának címe, illetve a mufaja a Genre után. AIM, ICQ, IRC, ez az üzemelteto elérhetoségeit adja meg AOL Instant Messengeren, ICQ-n, ill. IRC csatornán. S végül az Enable Title Updates bekapcsolásával mindig az aktuális számcímet tüntethetjük fel az adáson.

 


Ha mindent jól csináltunk, elindíthatjuk az adást: Connect gomb! A Status alatt látjuk az adásidot, valamint ha megy valami a Winamp-on, akkor az elküldött adás méretét byte-ban (Sent xxxxx bytes). Persze menet közben beriaszthat a tuzfalunk, értelem szerint a rádiós forgalmat engedélyeznünk kell. S végül, ha eluntuk a dolgot, a Connect helyett megjeleno Disconnect gombbal véget vethetünk az adásnak.